HUISARTSENPRAKTIJK WANROIJ
Huisartsenpraktijk Wanroij Hoevensestraat 2A 5446 AK Wanroij

Preferentiebeleid Zorgverzekeraars en Eigen bijdrage

Als apotheekhoudende huisartsenpraktijk moeten wij ons houden aan het preferentie (=voorkeurs)beleid van de zorgverzekeraars. Wat dit inhoudt leest u hieronder.

Naast het preferentiebeleid moeten wij ook voldoen aan kwaliteitseisen vanuit de overheid en zijn wij voor levering van medicijnen afhankelijk van onze groothandel.

Al met al kan dit betekenen dat u nu wat langer in onze apotheek moet wachten of dat het medicijn niet op voorraad is. Het is daarom verstandig uw medicijnen minimaal een week van tevoren te bestellen. Dit kan bij voorkeur via onze herhaalrecepten lijn. Maar kan ook telefonisch of in de speciale brievenbus voor recepten naast de ingang van onze praktijk (allen 24u per dag).

Preferentie (=voorkeurs) beleid van de zorgverzekeraars
In veel gevallen zijn er verschillende leveranciers van het aan u voorgeschreven geneesmiddel en heeft uw zorgverzekeraar bepaalde leveranciers als preferent (=voorkeur) aangewezen.

Een zorgverzekeraar die een voorkeursbeleid uitvoert kiest een voorkeursmerk uit een groep geneesmiddelen met exact dezelfde werkzame stof. Dat is in de praktijk meestal het goedkoopste middel. Als uw zorgverzekeraar dit voorkeursbeleid voert, kan het dus voorkomen dat u bij een herhaalrecept een ander merk medicijn van ons ontvangt dan een eerdere keer. Of dat u een andere middel krijgt dan de specialist op uw recept voorschrijft.

De zorgverzekeraar vergoedt alleen dit voorkeursmerk van het geneesmiddel, tenzij een ander merk medisch noodzakelijk is voor de patiënt en dit door de (huis)arts is aangegeven. Dan staat er “medische noodzaak” op het recept. Ook vereist de zorgverzekeraar dat u het preferente middel minimaal 6 weken heeft uitgeprobeerd.

Er is sprake van medische noodzaak, indien het voor u medisch onverantwoord is als u behandeld wordt met het voorkeursmiddel. Dat kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen als de samenstelling, dosering of toedieningsvorm van een geneesmiddel zo bijzonder is, dat er voor u maar één bepaald (merk)geneesmiddel in aanmerking komt.

Als apotheekhoudende huisartsenpraktijk moeten wij ons houden aan dit preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. Dit kan dus inhouden dat u een ander merk medicijn krijgt dan u gewend bent. Of een ander doosje of andere kleur/vorm van de tablet. Meer informatie over medicijnkosten en het voorkeursbeleid kunt u lezen bij:

Eigen Bijdrage
Door de overheid wordt voor een bepaalde groep van onderling vergelijkbare geneesmiddelen een vaste vergoedingslimiet vastgesteld. Indien de prijs van het geneesmiddel hoger is dan de vergoedingslimiet, moet de patiënt bijbetalen (de z.g. Eigen Bijdrage). De hoogte hiervan kan maandelijks variëren. Bij het voorschrijven en afleveren houden wij waar mogelijk er rekening mee dat u zo min mogelijk hoeft bij te betalen.

Voor een aantal z.g. zelfzorgmiddelen en voedingssupplementen geldt ook dat deze niet vergoed worden door uw basisverzekering. Wel is het mogelijk dat deze middelen vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Op dit moment krijgt u hiervoor een nota die bij voorkeur via pin afgerekend kan worden.